joi, 20 ianuarie 2011

Aciditatea Solului

soil Pictures, Images and Photos

Aciditatea Solului


Un factor important in cultura plantelor este aciditatea solului. In tara noastra solurile sunt acide, si in unele cazuri trebuie corectate.
Aciditatea solului se datoreaza, ionilor de hidrogen si ionilor de aluminiu. Aciditatea si bazicitatea depinde de pH-ul.
Notiunea de pH a fost introdusa de Sorensen in anul 1909.
Notiunea de pH reprezinta logaritmul zecimal cu semn schimbat al concentratiei active al ionilor de hidrogen din suspensia solului.
Vorbim de aciditate cand pH-ul este mai mic decat 7 si bazicitate cand valoarea pH-ului are valori intre 7-14.
Cunoasterea valorii pH-ului are mare importanta, in nutritia plantelor, intrucat fiecare specie prefera anumita conditii de pH, pentru buna lor dezvoltare.
Determinarea pH-ului se poate face prin metode calorimetrice, ce este de fapt determinari cu hartia indicatoare, sau potentiometrica, masuratori cu ajutorul pH-metrului.
Determinarea aciditatii cu ajutorul indicatorului universal
pH Reactia Culoarea lamelelor
5,0-5,5 foarte acida rosu
5,6-6,1 moderat acida portocaliu
6,2-7,0 usor acida galbena
7,0-7,2 neutra verde
7,3-14,0 bazica albastra


Aciditatea solului, însuşirea solului spălat de baze de a se comporta ca un acid slab, prin eliberarea în soluţie a ionilor de hidrogen. Poate fi actuală, reprezentată prin concentraţia în ioni de hidrogen a soluţiei solului, şi potenţială (sau hidrolitică, de schimb), reprezentată prin totalitatea ionilor de hidrogen deplasaţi din sol la tratarea cu soluţia unei sări. Determinarea acidităţii solului serveşte la stabilirea necesităţii de amendament calcaros.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu